miercuri, 14 septembrie 2016

Zarzavat pentru ciorba





Zarzavat pentru ciorba    |    FOTO   :  Mariana Mateescu





Ingrediente


3 kg morcovi
1,5 kg pastarnac
1,5 kg radacina patrunjel
1 telina potrivita
1 kg ardei gras sau capia
1 kg rosii
sare
zahar




Mod de preparare



Se curata toate radacinoasele si se spala bine. Se spala rosiile si ardeii si se curata de cotoare. Ardeiilor li se curata si semintele si nervurile.
Radacinoasele se dau pe razatoarea mare sau prin razatoarea de la robot. Rosiile si ardeii se dau prin masina de tocat si se amesteca toate zarzavaturile intr-un lighean incapator. Se presare cu sare si zahar dupa gust, dupa cat de sarat preferati( de regula conservele se fac un pic mai sarate decat consumam normal, dar trebuie sa tinem seama si de sfatul medicului: sa reducem consumul de sare si zahar  pentru a avea o viata sanatoasa).Totusi, atat sarea cat si zaharul sunt conservante pentru legumele puse pentru iarna.
Lasam zarzavatul cateva ore la inmuiat si apoi putem pune in borcane de 800 sau 400 de grame. Avem grija sa punem si lichidul format in urma inmuierii legumelor. Punem capacele( eu, pentru siguranta conservarii pun 2 aspirine in fiecare borcan de 800 g sau 1 la cel de 400g. Nu folosesc conservant din comert niciodata).
Punem intr-un vas inalt cartoane pe fund, apoi borcanele, pe care le separam intre ele tot cu cartoane. Unele gospodine pun prosoape pe fundul vasului. Acoperim cu apa pana sub capacele borcanelor si fierbem 30 minute de cand a inceput sa fiarba apa. Oprim focul si lasam vasul acoperit pana a doua zi sau pana se racesc bine borcanele.
Le scoatem , le spalam de eventualele reziduri de la cartoale, le stergem si le depozitam in camara.
Acest zarzavat este ideal iarna pentru ciorbe si supe-creme de legume.

Pofta buna!





 GALERIE FOTO :





Zarzavat pentru ciorba    |    FOTO   :  Mariana Mateescu
Zarzavat pentru ciorba    |    FOTO   :  Mariana Mateescu

Zarzavat pentru ciorba    |    FOTO   :  Mariana Mateescu

Zarzavat pentru ciorba    |    FOTO   :  Mariana Mateescu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu