Clatite banatene | FOTO : Mariana Mateescu |
Ingrediente :
Pentru clatite :
3-4 oua
150 ml lapte
150 ml apa minerala
1 praf de sare
ulei
faina cat cuprinde pentru a iesi un aluat de consistenta unei smantani mai subtiri.
esenta de vanilie si rom dupa gust
Umplutura :
500 gr branza de vaci
150 - 200 gr zahar ( dupa cat de dulci va plac )
4 oua
100 gr stafide
esenta de vanilie
coaja de lamaie si portocala
Sosul de vanilie :
4 -5 galbenusuri
200 gr zahar
300 - 400 gr smantana
esenta de vanilie
Bezeaua :
4 -5 albusuri
4- 5 linguri de zahar
Modul de preparare :
Se face compozitia de clatite amestecandu-se toate ingredientele , inclusive cateva picaturi de ulei . Aluatul va trebui sa aibe consistenta unei smantani fluide . Se lasa cateva minute sa se odihneasca aluatul , dupa care se prajesc clatitele una cate una . Intre timp pregatim umplutura : amestecam branza cu ouale , zaharul , stafidele , esentele pana la omogenizare . Apoi punem si coaja de lamaie si portocala .
Umplem clatitele una cate una prin rulare , indoindu-le in interior capetele pentru a nu curge compozitia si le asezam una langa alta intr- forma de Jena uns cu unt . Dupa ce le-am terminat pe toate de umplut si le-am asezat frumos ca soldateii in vas le imbracam cu o plapumioara de sos de vanilie pe care il pregatim astfel : mixam bine galbenusul impreuna cu smantana , zaharul si esenta de vanilie pana ce zaharul se topeste . Punem sosul peste clatite si le bagam in cuptorul incins in prealabil si le coacem pana ce sosul se coaguleaza frumos deasupra clatitelor .
Intre timp preparam bezeaua batand albusurile cu zaharul pana la dizolvarea acestuia si pana cand albusurile se tin pe tel .
Scoatem vasul din cuptor punem bezeaua deasupra , peste sosul coagulat si mai tinem in cuptor pana ce bezeaua se rumeneste frumos deasupra .
Scoatem din cuptor , lasam putin sa se raceasca si putem servi clatitele . Sunt bune caldute , dar merg si reci .
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu