miercuri, 28 ianuarie 2015

Prajitura Boema de casa





Prajitura Boema de casa    |    FOTO  :  Mariana Mateescu













Ingrediente:

Blat:

5 oua
140 g faina
200 g zahar
3 linguri cacao
50 ml ulei
1 praf de copt stins in zeama de lamaie
un praf de sare

Sirop:

500 ml apa
300 g zahar
esenta rom

Glazura:

200 g ciocolata amaruie(eu folosesc o ciocolata menaj de la Kaufland care este super buna pentru astfel de retele)
300 ml frisca lichida

Crema

200 g ciocolata amaruie
400 ml frisca lichida
esenta rom

frisca pentru ornat

Mod de preparare:

Se separa albusele de galbenuse, se bat spuma albusele cu un praf de sare. Cand albusele s-au intarit se pune si zaharul in ploaie pana albusele s-au batut bine, apoi se adauga si galbenusele si uleiul in fir subtire, ca la maioneza. Se amesteca cacaoa cu faina si se pune incet peste compozitie, amestecand de jos in sus, pana la omogenizare completa, iar in cele din urma praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se rastoarna incet compozitia, uniformizand-o frumos.
Se introduce in cuptorul incins la 180grade si se coace pana trece testul cu scobitoarea.
Intre timp se pregateste siropul prin fierberea zaharului in apa, in care, dupa racirea complete se va pune esenta de rom ( dupa gust, cu cat e mai aromata cu atat este mai buna).
Pregatim si glazura: se pune intr-o craticioara frisca lichida si ciocolata rupta in bucati, pana incepe sa se topeasca ciocolata si se ia dupa foc, continuand se mestecam in ea pana la topirea completa a ciocolatei. Se da deoparte.
Crema se prepara asemenea glazurii, cu deosebirea ca dupa ce s-a racit se baga la frigider pentru a se racii foarte bine. Ideal este sa o pregatiti cu o zi inainte sau sa incepeti pregatirea prajiturii cu crema, si apoi blat etc, pentru a avea timp sa se raceasca bine.
Dupa racire se bate crema cu mixerul pana devine cremoasa, pufoasa si se incorporeaza si esenta de rom.
Dupa racirea blatului trecem la asamblarea prajiturii: se portioneaza in bucati potrivite, care se insiropeaza abundent cu sirop, apoi se imbraca cu glazura inca calduta pentru a se intinde frumos pe bucati si in final cu posul facem pe fiecare bucata cate un mot consistent de crema. Peste aceste moate sau gogoloaie de crema, cum vreti sa le spuneti, punem si cate un mot de frisca, tot cu posul. Eu am mai presarat putina ciocolata rasa, pentru impresie artistica.

Este o prajitura deosebita, care ne aminteste de copilarie, ca si amandinele, de altfel, si nu mi se pare nici foarte greu de facut.

Pofta buna!





GALERIE FOTO :




Prajitura Boema de casa    |    FOTO  :  Mariana Mateescu

Prajitura Boema de casa    |    FOTO  :  Mariana Mateescu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu