luni, 2 februarie 2015

Ciorba de fasole cu ciolan afumat







Ciorba de fasole cu ciolan afumat   |    FOTO  :  Mariana Mateescu











Ingrediente:

500 g fasole boabe
2 morcovi
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
o telina mica
2 cepe
1 ardei gras
rosii in bulion sau rosii pentru ciorba( facute asta vara: rosii+ardei la sticla)
ulei pentru calit ceapa
sare, piper boabe si macinat, cimbru uscat, chimen, o foaie dafin
tarhon in otet, leustean verde
1 ciolan afumat( cam 1,5 kg)
4-5 l apa





Mod de pregatire:


Fasolea se alege, se spala bine si se pune de seara la inmuiat.
A doua zi se scurge de apa si se pune la fiert in apa calda, care dupa ce a dat in fiert si a fiert vreo 10 minute se scurge. Se mai repeat inca o data operatiunea si apoi se pun 4-5 l apa calda peste fasole si se pune la fiert. Se adauga piperul boabe, foaia de dafin, cimbrul crenguta si chimenul( pentru a-i lua din gaze). Dupa ce a fiert pe jumatate se pune si ciolanul( eu il tai in bucati mici, cam 3/3 cm) si dupa ce mai curatam de eventuala spuma adaugam si legumele taiate in cubulete.Daca mai este nevoie mai adaugam apa. Dupa ce au fiert bine fasolea si ciolanul, intr-o tigaie calim o ceapa cu rosiile in bullion curatate de coji sau rosii pentru ciorba si apoi le adaugam in oala. Dupa 5-10 min potrivim de sare, piper macinat si presaram deasupra tarhonul tocat si leusteanul verde si dupa cateva clocote oprim focul.

Lasam sa se intrepatrunda aromele si putem servi alaturi de o paine de casa si o ceapa de apa zdravana, dar si cu ardei iute.

Este o veritabila ciorba romaneasca "ca la bunica", satioasa si ff gustoasa.

Pofta buna!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu