Gogosi pufoase - ca la bunica | FOTO : Mariana Mateescu |
Ingrediente:
1 kg faina( cca 1 kg, eu pun mai putina pentru a iesi mai moale, mai pufos aluatul)
4 oua
300 ml lapte
300-400 g zahar(depinde cat de dulci le doriti)
un cub de drojdie proaspata
un cub de unt+50 ml ulei
zahar vanilat, coaja rasa de lamaie
un praf de sare
zahar pudra vanilat
ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un lighenus incapator. Se incalzeste laptele, se dizolva drojdia in el cu putin zahar.
Se freaca ouale cu zaharul si praful de sare pana la dizolvarea completa a zaharului. Se pune zaharul vanilat si coaja de lamaie si apoi untul. Se continua mixarea si se pune si uleiul in fir subtire.
Se pune compozitia peste faina si apoi si laptele cu drojdia. Se framanta bine, ca la coca de cozonac, dar sa nu fie prea vartoasa. Se lasa la crescut undeva la caldura cca 30 minute.
Dupa ce a crescut aluatul il intindem pe o planseta infainata cu sucitorul intr-o foaie groasa de cca 5-6 mm si cu un pahar mai mare taiem rondele pe care le punem la crescut din nou pe un suport presarat cu faina, tot la caldurica. Le lasam asa cam 30-40 minute sa mai creasca si apoi punem uleiul(din abundenta) la incins intr-un ceaun. Cand uleiul sfaraie bine reducem la jumatate focul si incepem sa punem cu grija gogosile in uleiul incins.
Le intoarcem pe ambele fete de cateva ori, pentru a se aurii uniform si frumos( fara sa le ardem) si le scoatem intr-un vas pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.
Dupa racire se pudreaza cu zahar pudra vanilat( daca mai aveti rabdare, pentru ca dupa cum veti vedea in poza ai mei au venit dupa miros in bucatarie si n-au mai avut rabdare sa le pudrez frumos) .
Sunt exact gogosile pufoase ale bunicii, dar pe care mi le facea si mama, care ne-au indulcit copilaria.
Pofta buna!
GALERIE FOTO :
Gogosi pufoase - ca la bunica | FOTO : Mariana Mateescu |
Gogosi pufoase - ca la bunica | FOTO : Mariana Mateescu |
Gogosi pufoase - ca la bunica | FOTO : Mariana Mateescu |
Gogosi pufoase - ca la bunica | FOTO : Mariana Mateescu |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu