![]() |
Mucenici muntenesti ( cu zeama) | FOTO : Mariana Mateescu |
Ingrediente:
2 pachete mucenici( se gasesc in supermaketuri mucenici sub forma de opturi, si sunt ff buni)
3 l apa
300-350 g zahar(dupa preferinta)
vanilie baton, esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie si portocala
scortisoara
nuca macinata
un praf de sare
Mod de pregatire:
Se pune apa la fiert impreuna cu un praf de sare. Cand incepe sa fiarba, punem mucenicii si-i fierbem putin, pana se ridica deasupra apei(dar nu prea mult pentru ca se sfarama). Punem coaja de lamaie+portocala, batonul de vanilie si zaharul si mai lasam 3-5 minute. Punem si esenta de vanilie.
Lasam sa se raceasca si servim in castonele, cu nuca macinata si scortisoara.
Sunt deliciosi si calzi si reci, si pentru ca suntem romani, trebuie sa ne pastram traditiile crestine si culinare. Pacat ca numai o data pe an sarbatorim mucenicii.
PS: putem sa preparam si in casa mucenicii dintr-o coca: faina, apa, sare si esenta de vanilie si taiati cu un aparat special de mucenici sau cum ii facea bunica, rasuciti pe deget. Se pun la uscat 1-2 zile(deci trebuiesc facuti mai din timp), se cern de faina si se fierb dupa aceiasi metoda.
Acum ii cumparam pentru ca este mai comod si am gasit delungul anilor chiar buni in comert.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu