miercuri, 11 martie 2015

Sarmalute in frunze de stevie





 
Sarmalute in frunze de stevie     |    FOTO  :  Mariana Mateescu












Ingrediente :

500 g carne tocata amestec ( vita + porc)
2 cepe
100 g orez
marar tocat
frunze de stevie
suc de rosii sau 2-3 linguri pasta de rosii
100 ml bors sau 1/2 cescuta zeama de lamaie
sare, piper macinat, condiment pentru sarmale
1 ou



Mod de pregatire:



Carnea tocata se amesteca cu ceapa tocata fin, orezul fiert si mararul tocat. Se potriveste gustul de sare, piper si condiment pentru sarmale, se pune oul si se omogenizeaza bine compozitia.
Frunzele de stevie se spala foarte bine de impuritatile si eventualii daunatori. Se oparesc foarte, foarte putin in apa clocotita pentru a se inmuia si a se putea rula usor( atentie la oparit deoarece daca sunt prea rau oparite , se inmoaie prea rau si nu mai aveti ce rula cu carne)
Luam cate o frunza de stevie, punem o lingura din compozitia de carne si rulam strans sarmalutele. Dupa ce am terminat toata carnea, asezam sarmalutele intr-o cratita, punem apa pana sunt toate sarmalutele acoperite si punem si borsul sau zeama de lamaie, potrivim de sare si le punem la foc mic.
Dupa 15-20 minute punem si sucul de rosii sau pasta de rosii si le mai bagam in cuptor pentru inca 15 minute.Bunica si mama mea caleau usor o ceapa impreuna cu sucul de rosii sau pasta de rosii, dar e mai sanatos pentru ficat fara ceapa calita. Inainte de a le baga in cuptor presaram si marar tocat, dar mai oprim si pentru a le orna in farfurii.

Servim sarmalutele calde, cu smantana si marar fin tocat.

Sunt un fel doi delicios, poate si pentru faptul ca sunt primele sarmalute de primavera, pana apar frunzele de vita . Imi spunea o doamna cu foarte multi ani in urma, ca dansa face sarmalute si in frunza de tei, dar eu nu am indraznit niciodata sa fac in lunga mea "cariera" de gospodina.

Pofta buna! si o primavara frumoasa va doresc.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu