marți, 28 aprilie 2015

Supa de gaina cu galusti







 
Supa de gaina cu galusti    |    FOTO   : Mariana Mateescu










Ingrediente:



1 gaina( mare si grasa- de la tara, daca e posibil)
2 morcovi
1 pastarnac
1 patrunjel( radacina)
1 bucata telina
2 cepe potrivite
1 ardei gras

2 oua
gris
sare, piper
patrunjel verde tocat marunt





Mod de pregatire:




Gaina se spala bine, se mai parleste, daca mai este nevoie, se curata bine si iar se spala.
Se pune intr-o oala incapatoare cu apa rece si putina sare. Se spumeaza bine, de mai multe ori, pana nu mai iese spuma. Dupa 30-40 minute se pun si zarzavaturile curatate si spalate bine, intregi sau bucati potrivite( eu le pun bucati pentru a le portiona apoi in fiecare portie).
Dupa ce pasarea a fiert, se scoate si se pregatesc galustile din gris.Pasarea poate fi folosita ca si friptura, dupa ce a fost rumenita in cuptor, laga un pilaf( si atunci ne trebuie mai multa supa, pentru a putea folosi din zeama si la fiert orezul) sau langa un piure de cartofi sau cartofi natur, ca fel doi.
Se separa albusele de galbenuse si se bat bine cu putina sare. Cand spuma s-a intarit binisor( nu ca la prajituri) se pun si galbenusele si se omogenizeaza bine. Se pune grisul in ploaie si se omogenizeaza compozitia in asa fel incat compozitia sa fie moale si se mai lasa in asteptare 4-5 minute pentru a se umfla grisul. De obicei ar trebui pus cca 7-8 linguri de gris la cele 2 oua, dar eu, din experienta, pun grisul din ochi si am grija ca, compozitia sa nu fie vartoasa, ci moale, iar dupa cele 4-5 minute de asteptare sa fie nu prea vartoasa pentru ca altfel ies tari galustile.
Se pun in supa clocotita, pe rand, cu o lingurita si se lasa sa dea din nou in fiert. Eu, pentru a iesi pufoase galustile, am un truc: pun 1/2 cescuta de apa rece in oala,dupa ce daduse in cateva clocote, acopar oala si o las sa fiarba pana ce galustile se ridica deasupra  supei si sunt fierte. Galustile vor fi pufoase si foarte moi.

Se serveste supa fierbinte, presarata cu mult patrunjel verde tocat marunt si piper proaspat macinat.

Batranii spun, si este un fapt bine cunoscut, ca la raceala, supa de pasare fierbinte este remediul cel mai bun in tratarea acesteia.

Pofta buna!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu