duminică, 20 ianuarie 2019

Creier pane






Creier pane : FOTO : Mariana Mateescu





Ingrediente :


700- 800 g creier de porc sau vita(eu il recomand pe cel de porc pentru ca e mai fraged si mai gustos)
3 oua
100 ml lapte
200- 250 g faina
sare , piper macinat
1 frunza dafin, cateva boabe de piper,2 linguri de otet, apa
ulei pentru prajit

Mod de preparare:


Daca creierul este proaspat( cum am avut eu ), il folosim ca atare. Daca este congelat, il lasam sa se desghete in frigider lent, nu rapid.
Spalam creierul de impuritatile si eventualele bucatele de os sub jet usor de apa. Il punem la scurs intr-o strecuratoare si pregatim oala in care il vom opari.
Intr-un vas nu prea inalt punem 1-1,5 l apa, 1 lingurita de sare, doua linguri de otet, cateva boabe de piper si 1 frunza dafin. Cand apa incepe sa fiarba punem incet creierii si-i lasam 5 minute sa se opareasca. Cu grija ii luam din apa si-i punem intr-o strecuratoare la scurs si racit.
In timp ce se racesc pregatim aluatul pentru panada. Cele 3 oua le batem cu sare si putin piper macinat. Adaugam laptele si incorporam treptat faina in asa fel incat sa iasa un aluat mai consistent dacat cel pentru clatite. Daca trebuie, mai suplimentam cantitatea de faina. Lasam putin aluatul sa se odihneasca. Veti vedea ca se mai ingroasa, se aseaza si se intrepatrund ingredientele unele cu altele.
 Stiu ca multi vor spune "pane" inseamna dat prin pesmet, dar mie mi se pare ca prin aceasta panada ies mai moi, mai suculenti. Se pot da si prin faina, ou, pesmet.
Vom pune intr-o tigaie ulei la incins pentru a praji creierii.
Cand uleiul s-a incins suficient, dam fiecare bucata de creier prin panada pregatita si punem in uleiul incins sa se rumeneasca usor. Focul trebuie sa fie potrivit pentru a se rumeni frumos, sa nu se arda, dar in acelasi timp sa nu ramana cruda bucata de creier. Intoarcem si pe partea cealalta bucatile de creier si continuam pana terminam tot creierul.
Sevim cu o garniture de piure de cartofi sau cartofi prajiti alaturi de muraturi. Noi azi am servit cu piure de cartofi si gogosari acri.
Se pot servi si ca atare cu putina zeama de lamaie.

Sunt usor de praparat, iar pentru cei care apreciaza creierul este un deliciu.

Pofta buna !




GALERIE FOTO :





Creier pane  |  FOTO : Mariana Mateescu


Creier pane  |  FOTO : Mariana Mateescu


Creier pane  |  FOTO : Mariana Mateescu
Creier pane  |  FOTO : Mariana Mateescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu