![]() |
Tort amandine | FOTO : Mariana Mateescu |
Ingrediente:
Blat
6 oua
6 linguri de zahar
6 linguri de faina
3 linguri de cacao
3 linguri de ulei
1 praf de copt
zeama de lamaie
un praf de sare
Crema
350 g ciocolata amaruie ( menaj)
400 ml frisca lichida
Siropul se face din 500 ml apa 5-6 linguri de zahar si esenta de rom.
Glazura
200 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
Pentru ornat frisca si fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
Pentru blat se separa albusele de galbenuse. Se bat bine albusele cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului, adaugand treptat cate o lingura de zahar, pana se topeste tot zaharul. Se adauga si galbenusele si apoi uleiul treptat.Se pune praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se amesteca faina cu cacaua si se adauga cate o lingura, amestecandu-se de jos in sus usor. Se pune compozitia intr-o forma de tort cu fund detasabil si se baga in cuptorul incalzit in prealabil cca 40 min, sau pana trece proba cu scobitoarea.
Pentru crema se pune la topit ciocolata rupta bucatele in frisca lichida intr-o craticioara. Se tine pe focul mic pana se topeste ciocolata, amestecand mereu in ea. Atentie NU trebuie sa fiarba . Se amesteca energic pentru omogenizare si se da la rece in frigider. Ideal ar fi sa o preparati dupa o zi pe alta.
Dupa ce s-a racit se bate cu mixerul pana se face cremoasa si pufoasa.
Fierbem si siropul pentru a se raci si punem esenta de rom.
Glazura se prepara la fel ca si crema, dar nu se mai spumeaza, se lasa asa omogenizata dupa topirea ciocolatei in frisca si racita putin.
Asamblarea:
Se taie in doua blatul, dupa ce s-a racit f bine. Se pune prima jumatate si se insiropeaza cu jumatate din siropul fiert si racit. Se pune crema, toata si se intinde uniform pe blat.Eu am oprit 2 linguri pentru ornat. Se pune si cealalta jumatate de blat si se insiropeaza cu restul de sirop. Urmeaza glazura, care se intinde uniform peste blat, imbracand frumos tortul.
Se prepara frisca si se orneaza frumos, dupa imaginatia fiecaruia. Se presara si fulgi de ciocolata(daca doriti).
Este un tort deosebit pentru ocazii speciale.
Pofta buna!
GALERIE FOTO :
![]() |
Tort amandine | FOTO : Mariana Mateescu |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu